Архива вести
                   

ЗА ЗАЈЕДНИЧКИ НАСТУП ПРИВРЕДНИКА

18. јули 2012.

Регионална привредна комора у Лесковцу (РПКЛ) успешно је окончала још један пројекат из области прекограничне сарадње. Реч је о пројекту чији је крајњи циљ заједнички наступ српских и бугарских привредника на европском тржишту и током ког је, између осталог, спроведена и шеснаестодневна обука за српске и бугарске привреднике из области система руковођења.

„ Ово је један од тежих пројеката које смо до сада реализовали. Циљ пројекта је да се повећа конкурентност привредника са овог подручја на тржишту не само Бугарске, већ и Европске уније. Планирамо да се са партнерима из Бугарске појавимо на заједничким тржиштима, јер кроз заједничке послове можемо да остваримо бољу промоцију робе са нашег поднебља“, рекао је председник РПКЛ Горан Јовић.

Пројекат „Прекограничне активности на подизању стандарда руковођења предузећа – добра пракса за развој привреде” финансира Европска унија са 200.000 евра, а у оквиру Програма прекограничне сарадње Бугарске и Србије и ИПА фондова.

Партнер са српске стране је Регионална привредна комора у Лесковцу, а са бугарске чустендилска комора и фирма „Хоризонт из Софије.

„Обуку о системима менаџмента успешно је завршило 75 привредника и предузетника из Јабланичког и Пчињског округа и 45 њихових колега из Бугарске. Обука је реализована за четири система руковођења – ИСО 9001, ИСО 14001, ИСО 18001 и ИСО 22 000, а шеснаестодневни семинар похађали су привредници из пет области – одевне индустрије, индустрије намештаја, индустрије опреме, прехрамбене индустрије и сектора угоститељства“, изјавио је Бранислав Поповић, координатор пројекта са српске стране.

Касније ће уследити помоћ и бесплатне консултантске услуге у циљу учвршћивања система и њихове сертификације.

Након свечаног чина уручивања сертификата, група од четрнаест привредника из Јабланичког и Пчињског округа посетиће Бугарску. Полазници истоветног семинара, који је организован у Бугарској, имаће прилику да посете Врање, како би се успостављене везе учврстиле.