Архива вести
                   

ЗА ВРАЊЕ ИЗ НИП-А 235 МИЛИОНА

22. jануар 2008.

Из Националног инвестиционог плана у општини Врање ове године финансираће се 11 пројеката са близу 235 милиона динара. Прихваћена је четвртина програма које је кандидовала врањска самоуправа, а одобрена сума десетак је одсто захтеваног износа; тражено је више од три милијарде динара. „Нисмо добили колико смо очекивали, али можемо бити задовољни”, рекао је председник врањске општине Мирољуб Стојчић.
Готово 18 и по милиона динара издвојиће се из НИП-а за развој индустријске зоне „Бунушевац” - за изградњу инфраструктуре, посебно неопходне саобраћајнице чиме ће се омогућити стварање већих индустријских плацева. У „Бунушевцу” већ ради 15 фирми, а поменутим захватима створиће се услови за отварање још десетак производних погона. Зона у Бунушевцу највероватније постаће једна од пет индустријских зона у Србији од националног значаја. За улагаче „Бунушевац” је врло занимљив, но њима су потребни плацеви од 3-4 хектара којих засад тамо нема, углавном су до 15 ари. То је и један од разлога што самоуправа преговара с Војском о придруживању Зони тамошњег полигона на 120 хектара који се не користи. Бизнис инкубатор центар у „Јумку” ове године требало би да прими прве станаре - педесетак предузетника почетника јер је одобрен новац за завршетак његовог уређења. Овај центар, заједно са оним у Бољевцу, добио је из НИП-а око 11 милиона динара. Највише пара, 72 и по милиона динара, стићи ће у Врање за довршетак више од 120 станова започетих 1999. године.
Председник Стојчић наглашава да ће, поред непосредног финансирања, у врањску општину из НИП-а посредно стићи бар још милијарду динара реализовањем великих државних пројеката у регији. Ради се о изградњи аутопута кроз Пчињски округ, од Владичиног Хана до Прешева, где држава улаже 900 милиона динара (заједно с деоницом Ниш – Димитровград). Предвиђа се да ће се 60 одсто тог новца утрошити на подручју Врања. Ваља имати у виду при том и другу фазу градње аутопута, кроз Грделичку клисуру, за шта се конкурс предвиђа средином године, а све то је велика прилика за ангажовање грађевинске оперативе у Врању, те шанса за овдашње услужне делатности. Посла за врањске грађевинаре биће, потом, и на војном комплексу „Цепотини“ код Бујановца где се инвестира више од милијарду динара, додаје Стојчић. Најзад, са 100 милиона динара почеће да се гради скијалиште на Бесној кобили.
Свему наведеном придодаје се и корист од такозваних општих пројеката, какви су и они за привлачење директних инвестиција за које је из НИП-а предвиђено 1,6 милијарда динара а где спада и финансирање градње фабрике „Замбер“ у Врању.