Архива вести
                   

ЗА САНАЦИЈУ ОД ПОПЛАВА 1,3 МИЛИОНА ДИНАРА

14. март 2013.

Издвојено 1,3 милиона динара за прву фазу санације од поплава у Бујановцу и Прешеву. Затражено је још шест милиона динара, а очекује се и помоћ надлежних државних органа, рекао председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић.

Координационо тело издвојило је за прву фазу санација од поплава општинама Прешево и Бујановац 1,3 милиона динара. Такође, затражено је издвајање још шест милиона из буџетских резерви, а помоћ ће бити затражена и од надлежних државних органа како би се помогло поплављеним домаћинствима, рекао је председник Кородинационог тела Зоран Станковић.

Према подацима Штаба за ванредне ситуације општине Прешево, процењена штета од поплава укупно износи 20 милиона динара, од којих су домаћинства претпрела штету од два милиона динара, а остало инфраструктурни објекти.

Станковић је тим поводом посетио МЗ Железничка станица у Прешеву и разговарао са председником месне заједнице Скендером Лиманијем и руководством општинске самоуправе о санацији штета након недавних поплава које је претрепела ова општина.

„Средства у износу од 1,3 милиона динара биће уплаћена у наредних неколико дана на жиро рачун ових општина”, рекао је Станковић.

Додао је да је упућен захтев за још шест милиона динара из буџетских резерви како би се домаћинствима обезбедиле основне потребе, а биће затражена помоћ и од надлежних државних органа и министарстава за санирање штете инфраструктурних објеката у ове две општине, додао је Станковић.

„Постоје и проблеми са нелегално изграђеним објектима, заузимањем земљишта које је у власништву државе, нерешеним имовинско-правним односима", указао је Станковић.

Према његовим речима, израда студије дефинитивне заштите објеката од бујичних поплава трајаће пар година и када буде завршена обезбедиће се средства како би се проблем поплава, који овде постаје редовна појава, дефинитивно решио.

Председник МЗ Железничка станица Скендер Лимани рекао је да ће ради трајног решења овог проблема Саобраћајни институт ЦИП урадити пројекат који ће бити достављен локалној самоуправи, а материјалну помоћ обећало је и Координационо тело.

Извор: РТС