Архива вести
                   

ЗА РАЗВОЈ ЈУГА СРБИЈЕ 600 ХИЉАДА ЕВРА ИЗ ЕУ

4. новембар 2011.

Врање – У оквиру програма европског партнерства са општинама „Прогрес“, одобрена је бесповратна помоћ од 600 хиљада евра за више нових пројеката у јужној и југозападној Србији. Највећом сумом од око пола милиона евра, Европска унија и Влада Швајцарске финансираће пет најбољих инфраструктурних пројеката. У Медвеђи ће се реконструисати фабрика „Термовент” како би се оспособила за производњу брикета. Бесповратна средства добиће и град Врање и општине Прешево, Црна Трава и Ивањица, за унапређење сеоске инфраструктуре, као и за обнову школа и обданишта.

Делом одобреног новца подржаће се модернизација рада пореске управе у више од 10 општина и градова, у које су укључене и општине Бујановац и Прешево. Модернизација обухвата уградњу одговарајуће рачунарске опреме и стварање целовите базе података. Око 10 одсто трошкова поднеће саме општине и градови. Поред тога, усвојени су и пројекти бизнис инкубатор центара у Врању и Прокупљу. Инкубатор центар у Врању добиће новчану помоћ за запошљавање повратника по основу реадмисије. У Прокупљу ће се омогућити оснивање топличког воћарског кластера.

„Важно је да општине поштују обавезе које произилазе из уговора о додели бесповратних средстава. Тако ћемо успети да реализујемо одобрене пројекте за добробит грађана, а општине ће спремно дочекати прилику да обезбеде нова бесповратна средства из донаторских, првенствено европских претприступних фондова”, рекао је Грем Тиндал, руководилац „Прогреса“. Фонд развојног програма „Прогрес“ премашује 18 милиона евра. Европска унија издваја више од 14 милиона евра, швајцарска влада 2,5 милиона евра, а Влада Србије милион и по. Сврха програма је економски и друштвени развој 25 општина и градова у јужној и југозападној Србији.