Архива вести
                   

ЗА ОПШТИНЕ ПОГОЂЕНЕ МИГРАНТСКОМ КРИЗОМ - 5,4 МИЛИОНА ЕВРА

19. децембар 2016.

Прешево - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин и председници 14 градова и општина погођених мигрантском кризом, потписали су у Прешеву споразум о сарадњи.

Споразумом је предвиђено јачање инфраструктурних капацитета локалних самоуправа које директно помажу  мигрантима.

За програм „Јачање социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом” немачка влада је донирала 5,4 милиона евра.

„Ово је значајна помоћ за наше локалне самоуправе. Поред новца веома је значајно то да  неко ван граница препознаје оно што смо радили и што радимо да помогнемо мигрантима. Уједно ово је захвалност и грађанима на стрпљењу које су показали и који су допринели да мигранти увек буду достојанствено дочекани и збринути. Све ово што будемо изградили, школе, путеве, објекте све ће то остати грађанима када мигрантска криза прође”, изјавио је министар Вулин.

Директор канцеларије у Београду Немачке развојне банке (КФW) Арне Грос изразио је задовољство због потписивања споразума и што ће донација помоћи обичним људима.

„Споразум је важан за грађане који су морали доста тога да трпе током мигрантске кризе. Драго ми је што смо део помоћи и што помажемо”, казао је Грос.

Министар Вулин је поновио да Србија није изазвала мигратску кризу и да Србија не може да је заустави, али жели да помогне да мигранти добију пристојне услове за боравак и да се осећају достојанствено.

Споразумом је предвиђено финансирање 27 појединачних пројеката у 14 градова и општина.

Извор: Танјуг, Политика, РТС и Координационо тело