Архива вести
                   

ЗА ЛОКАЛНЕ ИНФРАСТРУКТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ 1,5 МИЛИОНА ЕВРА

18. март 2016.

Београд - Развојни програм Европски Прогрес објавио је јавни позив за подношење предлога пројеката локалне инфраструктуре, за које су Европска унија и Влада Швајцарске издвојиле око 1,5 милиона евра.

Како је саопштио Европски Прогрес, позив је отворен до 6. маја 2016. године, а право учешћа имају 34 локалне самоуправе са југоистока и југозапада Србије које су укључене у реализацију развојног програма. Програмом су обухваћене и општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

У оквиру јавног позива, локални инфраструктурни пројекти су сврстани у две категорије.

Прва категорија подразумева пројекте социјалне инфраструктуре, као што су изградња или обнова образовних, здравстених и установа културе, спортских објеката, затим пројекте који доприносе побољшању животних услова и социјалних услуга за рањиве групе, и пројекте комуналне инфраструктуре, као што су водоводни и канализациони ситеми. Инфраструктурни пројекти који доприносе унапређењу заштите животне средине, односно побољшању управљања отпадом, смањењу загађености и побољшању енергетске ефикасности су такође у овој групи. Вредност појединачних пројеката у овој категорији ће се кретати у распону од 30.000 до 100.000 евра, док општине треба да суфинансирају пројекте у износу од 10 до 49 одсто од укупне вредности пројекта.

Друга категорија обухвата економске инфраструктурне пројекте појединачне вредности између 30.000 и 200.000 евра, а општине треба да обезбеде финансијско учешће од 10 до 49 одсто од укупне вредности пројекта.

Сви пројекти треба да су усмерени ка стварању окружења подстицајног за одрживи економски развој. Сваки предлог пројекта мора да садржи објашњење како ће се кроз имплементацију допринети унапређењу и поштовању принципа доброг управљања (одговорности, ефикасности, транспарентности, учешћа грађана и недискриминације) у датој општини.

Руководилац програма Европски Прогрес Грем Тиндал изјавио је да ЕУ и Влада Швајцарске настављају са подршком пројектима чији је циљ бољи живот грађана југоисточне и југозападне Србије, и позвао локалне самоуправе да се ангажују на припреми квалитетних предлога пројеката који су у складу са потребама становништва и приоритетима развоја.

Локалне самоуправе могу да доставе један предлог пројекта за обе категорије, али појединачна општина може да добије средства за само један пројекат у оквиру овог јавног позива, наводи се у саопштењу.

Извор: Европски Прогрес и Координационо тело