Архива вести
                   

ЗА ДОМОВЕ ЗДРАВЉА ШИРОМ СРБИЈЕ ИЗДВОЈЕНО 2,3 МИЛИОНА ЕВРА

2. децембар 2019.

Београд  - Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар уручио је уговоре о финансирању и реализацији пројеката усмерених на унапређење квалитета услуга у примарној здравственој заштити за 83 дома здравља, у укупној вредности 2,3 милиона евра.

Грантови, односно бесповратна финансијска средства, које додељује Министарство здравља, за сваки дом здравља износе 3,5 милиона динара, а додељени су за 91 пројекат.

Пројекти се односе на пружање додатних здравствених услуга у области превенције, скрининга кардиоваскуларних болести и дијабетеса, малигних болести, као и на повећање стопе вакцинације и побољшање приступа здравственим и превентивним услугама за све кориснике.

Спровођење пројекта би према плану требало да почне у децембру и да траје 12 месеци, а финансијска средства су обезбеђена у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије, који спроводе Министарство здравља и Светска банка.

Лончар је том приликом истакао да ће од 1. децембра домови здравља бити део јединственог система који ће бити на добробит свих.

Према његовим речима, колико год држава улаже у здравство, никада неће бити довољно јер је реч о таквом систему у који увек мора да се инвестира.

„Желимо да се усредсредимо на превентиву, будући да ако се на време бавимо неким проблемом, сутра нећемо имати компликације”, објаснио је министар.

Координатор Другог пројекта развоја здравства Србије, Биљана Козловић, напоменула је да је јавни позив за доделу грантова за унапређење квалитета здравствених услуга био расписан у јуну и да је трајао до краја јула.

Она је прецизирала да су се јавном позиву одазвала 83 дома здравља са 102 пројекта, при чему је грантове добио 91 пројекат из 83 дома здравља, који су задовољили строге критеријуме Комисије за имплементацију грантова.

Извор: Танјуг, НСуживо и Координационо тело