Архива вести
                   

ЗА БОЉУ СОЦИЈАЛНУ УКЉУЧЕНОСТ МЛАДИХ РОМА

30. октобар 2018.

Бујановац – Кроз пројекат УНХЦР и УНДЛ у Србији, 30 младих Рома и Ромкиња усавршило је своје вештине и стекло радно искуство кроз волонтирања у институцијама на локалу, како би им живот био лакши и квалитетнији у срединама у којима живе. Они су унапредили своје знањенање о људским правима, дискриминацији, правно невидљивим особама или онима без држављанства, као и знања о правима рањивих група и функционисању механизма за социјално укључивање Рома на локланом нивоу. Циљ је да се млади Роми и Ромкиње запосле у локалним самоуправама или другим владиним или невладиним организацијама на локалу, како би се ојачала њихова друштвена ии социјална укљученост.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је унапређење социјално-економског положаја Рома и спречавање дискриминације те, једне од најрањивијих, група обавеза не само републичких ограна, већ и јединица локалних самоправа и сваког грађанина.

Указао је да важно да се говори о запошаљавању Рома, али и да се стално промовише питање њихове укључености у друштво.

Локалне самоуправе које су учествовале у пројекту су Бачка Паланка, Бела Паланка, Беочин, Београд, Бујановац, Костолац, Крагујевац, Лајковац, Ниш, Нова Црња, Нови Бечеј, Нови Пазар, Нови Сад, Обреновац, Оџаци, Панчево, Прокупље, Смедерево, Суботица, Ваљево, Владичин хан, Врање, Врњачка бања и Зајечар.

Извор: Танјуг и Координационо тело