Архива вести
                   

ВУЛИН У ЖЕНЕВИ О МИГРАНТИМА

20. август 2015.

Председник Међународног комитета Црвеног крста Питер Маурер изразио је велико разумевање и поштовање за све оно што ради Влада Србије када су у питању мигранти, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Он је рекао да је на састанку са Маурером договорено да се ради заједно на проценама шта нас чека, шта ће се дешавати ове зиме, колико људи још може да дође и, како је нагласио, то су подаци који ће Србији заиста бити од огромног значаја. Како је речено Танјугу у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Вулин је замолио председника Међународног комитета Црвеног крста да искористи свој ауторитет и ауторитет организације којом председава, да упозори међународну заједницу да се на Балкану дешава нешто што може да прерасте у хуманитарну катастрофу.

„То посебно када се подигне мађарски зид и када кретање миграната буде још више отежано. Сложили смо се да Србија није крива за овај проблем, али да се носи са последицама тог проблема и да се носи добро - рекао је Вулин.Он је истакао да је на првом месту скретање пажње међународној јавности шта се заправо дешава са приливом миграната у Србији.
Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић рекао је да је то било право место за разговор, зато што је, како је навео, Међународни комитет Црвеног крста главни или кључни фактор у међународној хуманитарној сфери, као и да је подршка те организације у овако озбиљним и кризним ситуацијама, као што је са мигрантима, веома важна.

„ Тим пре, што је главни мандат Међународног комитета Црвеног крста боравак и рад у зонама конфликта, а то су управо оне зоне из којих добијамо највећи број миграната. Процене и њихова гледишта заиста су веома значајни, како би ми могли да се оријентишемо и правимо стратегију за време које долази“, рекао је Радовановић.

Извор: Блиц и Координационо тело