Архива вести
                   

ВУЛИН: ПРИВРЕМЕНИ СМЕШТАЈ ЗА ЈОШ 600 МИГРАНАТА У ПРЕШЕВУ

25. новембар 2015.

Прешево - Министар за социјална питања Алексанадар Вулин најавио је да ће у реновираној хали бивше Дуванске индустрије у Прешеву, за недељу дана бити отворен нови простор где ће око 600 миграната моћи да борави и неколико дана. За мигранте ће бити постављени кревети, кабине са тушевима и тоалетима и линија за дељење топлих оброка.

Министар Вулин је, након посете Прихватном центру за мигранте у Прешеву, изјавио да је до смањења броја миграната у последњих неколико дана дошло због олује на мору између Турске и Грчке, због чега су прекинуте бродске линије.

„Мањи број миграната је последица тродневне олује на Средоземном мору. Ми ту паузу користимо да центар што пре ставимо у потпуну функцију и очекујем да ће до краја следеће недеље бити завршен овај први део, а да се наши капацитети значајно повећају", рекао је Вилин.

Према његовим речима, у целој земљи нема више од 1.000 миграната. Он је нагласио да Србија спорводи мере које су већ увеле неке друге земље, попут Словеније и Хрватске, и да на територији Србије нема миграната из земаља које нису захваћене ратом.

У Прихватном центру у Прешеву, у шаторима са грејалицама, углавном се задржавају породице са децом, док сви остали мигранти, након регистрације, настављају пут ка Шиду.

Камп у Миратовачком пољу, кроз који мигранти прво пролазе када из Македоније улазе у Србију,  био је поптуно празан.

Извор: РТС, Н1, Блиц и Координационо тело