Архива вести
                   

ВУЛИН И СТАНКОВИЋ: ПРОБЛЕМ МИГРАНАТА РЕШАВАТИ ЗАЈЕДНИЧКИ

27. август 2015.

Прешево - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је јуче у Прешеву током обиласка Центра за прихват миграната и предприхватног центра у Миратовцу да проблем миграната морају заједнички да решавају земље Балкана и земље ЕУ.

Он је казао да проблем миграната исто погађа и земље чланице ЕУ и оне које нису чланице, због чега без заједничког наступа нема ни решавања тог проблема.

„Добијамо информације да Мађарска жели да постави војску на граници ка Србији и ми сматрамо да то није добро и није решење. Иако Србија није чланица ЕУ, она је део тог проблема и зато морамо да имамо јединствени наступ како би од предприступних фондава ЕУ добили конкретна средства за решавање проблема миграната", рекао је Вулин.

Он је поновио да је Србији потребна конкретна финансијска помоћ ЕУ, јер сваког дана има све веће трошкове за смештај и исхрану миграната.

„Нама је потребно да нам ЕУ директно у буџет уплати одговарајућа финансијска средства како би могли да исплаћујемо плате додатно ангажованим тимовима лекара, као и  да купујемо гориво, храну, обезбеђујемо транспорт и остало. Понављам да проблем морамо заједнички решавати", нагласио је Вулин.

Према подацима Црвеног крста, у последња два дана кроз Прихватни центар у Прешеву прошло је око 2.000 миграната, а јуче ујутро је регистровано њих 400. Према оцени министра и представника Црвеног крста, то је уобичајен број који је био пре великог таласа миграната протеклог викенда.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, такође је апеловао да помоћ међународне заједнице што пре стигне у Србију.

„До сада смо имали велики број посета и много обећања, али је све остало само на обећањима. Надамо се да ће та обећања најзад почети да се остварују и да ћемо добити помоћ како би могли да лечимо, да обезбеђујемо храну и воду за мигранте", рекао је Станковић.

Он је оценио да је потребна помоћ и локалној самоуправи у Прешеву, пре свега комуналном предузећу у тој општини које дневно очисти више тона смећа, а нема довољан број камиона.

Секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Хаљими рекао је да залихе воде и хране у центру има још највише за два до три дана и апеловао је на донаторе да помогну Црвеном крсту.

Иначе, мигранти који у реду чекају да добију документ за наставак путовања кажу да су задовољни третманом у Србији.

„Мало је топлије и мало дуже чекамо, али у Србији је много боље него у Македонији, јер овде добијамо храну и воду и можемо да се одморимо и да наставимо пут ка ЕУ", изјавила је група миграната из Сирије.

Током протеклог викенда кроз Прихватни центар у Прешеву прошло је око 7.000 миграната.

Извор: Танјуг, РТС и Координационо тело