Архива вести
                   

ВУЛИН И АМБАСАДОР СКОТ СА МИГРАНТИМА У ПРЕШЕВУ

11. март 2016.

Прешево - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова Александар Вулин и амбасадор САД у Србији Кајл Скот обишли су Привремени прихватни центар за мигранте у Прешеву.

Амерички дипломата је подсетио да је прошле седмице посетио Привремени центар у Шиду и истакао, како је рекао, огромну разлику.
 

„Тешко је видети ове људе који не могу даље, не могу ни назад, а не знају шта да раде," рекао је Скот.

Он је похвалио приступ Владе Србије и сарадњу са невладиним сектором од почетка миграционе кризе, уверен да је Европска унија начинла корак у бољем правцу и да ће ускоро пронаћи решење за миграциону кризу.

„Одлуком Словеније и Хрватске ови људи више не могу да наставе своје кретање," рекао је Вулин и додао да је прихватилиште у Прешеву место где мигранти могу да добију сваку врсту помоћи - од смештаја до информација.

Што се тиче безбедносне ситуације, Вулин каже да је она на највишем нивоу и да је упознат са ситуацијом у Табановцима, где постоји затегнутост међу мигрантима због страха да неће моћи да наставе своје кретање.

„Ми не можемо да утичемо на то шта се дешава на територији Македоније, али на нашој територији спроводиће се закон Републике Србије и сви међународни закони који гарантују одређени степен људских права за свако људско биће на територији Републике Србије," изјавио је Вулин.

Он је потврдио да је било безуспешних покушаја илегалног преласка границе и похвалио Министарство унутрашњих послова због решавања проблема са мигрантима  „без икаквих компромиса, али водећи рачуна о достојанству тих људи."

Вулин каже да мигранти у Прешеву, као ни њих 500, колико их има у Шиду, нису тражили азил, за шта имају стандардну дозволу од 72 сата уз могућност продужења и покретања процеса за добијање азила, и додао је да влада, у сарадњи са међународним организацијама, нуди могућност мигрантима да се врате у земљу свог порекла или прву земљу из које су ишли.

Извор: РТС и Координационо тело