Архива вести
                   

ВРЕДНО ИСКУСТВО ЗА СТАЖИСТЕ ИЗ РЕДОВА МАЊИНА

15. jануар 2015.

Београд - Десторо стажиста албанске, ромске и бошњачке националности добило је прилику да види како државне институције заиста функционишу. Ипак, ретки су они који се после стажирања запосле у својим локалним самоуправама.

Арбер Арифи је из Прешева. Сада је на мастер студијама правног факултета, а пре скоро годину дана почео је да учи српски језик како би могао да стажира у некој од републичких инсититуција. Прилику је добио у Министарству здравља, где као правник проучава шта би од прописа могло боље да се примени.

„Сам назив државна институције привлачи велику пажњу", каже Арифи. Истиче да му је то била прилика да види како функционише овај систем државне управе.

Психолог из Пријепоља Един Шантић каже да му искуство стажирања личи на процес сазнавања како мађионичар изводи трик.

Дипломирана правница из Новог Пазара Мајида Лубара најпомиње да је доста другачије од онога што је замишља док је стурдирала. По њој је пракса доста другачија, док људи дају живот стварима.

Иван Дурмишевић, учитељ из Лебана, каже да би извођењем радионица и контактима са људима које је упознао могао да помогне свом крају.

Психолог Един Шантић каже да има идеју о психолошком саветовалишту усмереном према групи људи који су прошли неке облике дискриминације.

"На личном нивоу мислим да ће свако од нас осетити и мало више самопоштовања јер ми смо млади амбасадори наших локалних самоуправа. Ова искуства могу лако бити имплементирана и у наше заједнице," сматра докторанд права из Пријепоља Амра Мухотић.

За програм је велики комплимент заинтересованост - ове године осморо студената пријавило се за једно место. Тежи део за оне који су примљени наступа када се стажирање заврши.

„Нажалост, оно што је лоше искуство је то да нису довољно искоришћена та њихова знања и вештине, јер највећи број тих младих људи, када се заврши програм, не нађе место ни у локалној самоуправи", каже Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић

Према њеним речима, веома мали број стажиста буде ангажован од стране националних савета. „Покушавмао да кроз друге пројекте нађемо неко одрживо решење за њих“, додаје Пауновићева.

Док се тражи решење, а млади стажисти полажу велике наде у будућу администрацију, један проблем остаје. Нема података колико је припадника националних мањина заступљено у државним институцијама, чак ни они сами о томе не желе да говоре. Оцена Канцеларије за људска и мањинска права је да их је недовољно.

Извор: РТС и Координационо тело