Архива вести
                   

ВОЈСКА У БАЗИ „ЈУГ“ ВЕЖБА ЗА ЛИБАН

9. август 2022.

Бујановац – Београд -  У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца у току је колективна обука пешадијске чете Војске Србије за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Ради достизања захтеваног нивоа спремности, након завршене индивидуалне обуке, припадници пешадијске чете сада, уз помоћ инструктора из Центра за обуку јединица за мултинационалне операције, пролазе свеобухватне припреме за реализацију задатака који их могу очекивати у међународном окружењу, саопштено је из Министарства одбране.

Програмом обуке предвиђено је увежбавање тактика, техника и процедура за извршавање задатака јединице у зони операције, као што су контрола масовних окупљања, успостављање контролних пунктова, реализација пешачких и комбинованих патрола, евакуација рањених и повређених и поступање у случају наиласка на неексплодирана убојна средства.

По завршетку ове фазе обуке, припадници пешадијске чете реализоваће вежбу евалуације, на којој ће бити проверене обученост и интероперабилност јединице за учешће у мировној операцији.

Војска Србије у мировној мисији Уједињених нација у Либану ангажује јединицу ранга пешадијске чете од 2013. године, а тренутно се у зони ове операције налазе и наши штабни официри, вод за заштиту снага и елемент националне подршке.

Извор: Бујановачке, Координационо тело