Архива вести
                   

ВОЈНА ВЕЖБА „ШТИТ 4" У БАЗИ ЈУГ

15. септембар 2014.

Бујановац - Јединице Војске Србије декларисане за учешће у мултинационалним операцијама – моторизована пешадијска чета, вод војне полиције и вод атомско-биолошко-хемијске одбране, су од 9. до 12. септембра изводиле вежбу „Штит-4“ на полигону Боровац и у војној бази „Југ“ код Бујановца.

Циљ вежбе је била провера достигнутог нивоа борбених способности јединица декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама, у складу с Концептом оперативних способности.

Наведени састави моћи ће да се, на основу законом предвиђених процедура, упуте у неку од мисија под окриљем Европске уније или НАТО-а у оквиру програма Партнерство за мир, те у мисије Уједињених нација, у оквиру којих се примењују процедуре Северноатлантског савеза.

Вежби „Штит-4“ присуствовали су генерал-мајор Милосав Симовић, заменик команданта Копнене војске, и командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Дебра Ашенхерст. Генерали Симовић и Ашенхерст  су у бази „Југ“ разговарали о достигнутом степену развоја тог стратешки важног војног објекта близу адмнинистративне линије са Косовом и Метохијом, те о капацитетимаЦентра за обуку јединица за мултинационалне операције, који се ту налази. Вежби „Штит-4 присуствовали су и страни војни представници акредитовани у Републици Србији.

У протекле четири године декларисане јединице Војске Србије – моторизована пешадијска чета из састава Треће бригаде Копнене војске,  вод војне полиције из састава Трећег батаљона војне полиције и вод АБХО из састава 246. батаљона АБХО, успешно су савладали две  националне и једну евалуацију од стране НАТО тима.

На вежби се користило савремено наоружање и опрема јединица Војске Србије, а приказан је и степен обучености за извршавање задатака у мултинационалним операцијама са акцентом на сарадњи са Црвени крстом, обезбеђењу конвоја, формирању контролних пунктова, контроли  масе и извођењу нападних операција.

Извор: Југпрес, 24 сата, Радио Београд 1, РТС 1, Координационо тело