Архива вести
                   

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УСВОЈИЛА ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА ЗАКОНА О ФИНАНСИРАЊУ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

18. август 2016.

Београд - Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић рекла је да је Влада Републике Србије усвојила Предлог измена Закона о финансирања локалних самоуправа који предвиђа смањење удела општина и градова у приходима од пореза на зараде.

Ана Брнабић је након састанка са представницима општина и градова изјавила у Палати Србија да очекује да ће тај предлог, „који је било важно да Влада усвоји због Међународног монетарног фонда", врло брзо бити и пред посланицима Скупштине Србије.

Брнабић је истакла да по предлогу закона, од укупних пореза на зараде који се исплаћују локалним самоуправама, уместо садашњих 80 одсто, градовима убудуће остајати 77 одсто, а општинама 74 одсто, док ће остало ићи у буџет Републике.

Нагласила је да је усвојеним предлогом новог закона предвиђено да се Београду приходи смање више, и да главном граду, уместо 70 одсто, убудуће остаје 66 одсто.

„Гледали смо да смањење у просеку буде око четри одсто", рекла је Брнабић и нагласила да ће локалне самоуправе сада имати мотивацију да се боре.

Брнабић је додала да локалне самоуправе овим предлогом, којим је предвиђено мање новца за њих, неће саме поднети терет уштеда од осам милијарди динара, већ ће то бити 4,8 милијарди динара.

Министарка је нагласила да се порез на зараде не смањује, већ се наплаћено прерасподљује између Републике и локалних самоуправа.

Градоначелник Београда Синиша Мали је навео да подржава ове измене и да би град прихватио и већа захватања.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је истакао да је овај предлог закона далеко повољнији од постојећег, нагласивши да је град Нови Сад боље прошао по новом закону.

Председник Општине Врањачка Бања Бобан Ђуровић је навео да је Влади Републике Србије предложио да мањак локалних самоуправа буде компензован тако што ће Влада подржати сваки развојни пројекат локалних самоуправа.

Извор: Бета, РТС и Координационо тело