Архива вести
                   

ВИШЕ ДЕВИЗНИХ ПРЕКРШАЈА ТОКОМ УСКРШЊИХ ПРАЗНИКА

15. април 2015.

Прешево – Цариници на граничном прелазу Прешево су током ускршњих празника свакодневно проналазили девизе, па су тако за четири дана открили чак четири таква случаја, саопштила је Управа царина.

Први у низу девизних прекршаја на граничном прелазу Прешево откривен је 10. априла код држављанина Немачке, који је аутомобилом "Форд" из те земље путовао у Турску и који је 16.000 евра ставио у торбицу коју је сакрио иза задњег седишта.

Дозвољени износ од 10.000 евра му је враћен, док је преосталих 6.000 евра привремено задржано до окончања прекршајног поступка.

Дан касније, 11. априла, у размаку од неколико сати откривена су два прекршаја, а у оба случаја се радило о дражављанима Македоније.

У првом случају, пола сата иза поноћи, појавио се аутомобил марке "Мерцедес" у коме је био брачни пар, при чему је код супруге пронађено 10.000 евра, што је дозвољени износ, док је мушкарац у задњем џепу панталона имао 27.000 евра.

Њему је враћен дозвољени износ од 10.000 евра, док је преосталих 17.000 евра привремено задржано.

Истог дана, око пет сати ујутро, на гранични прелаз је у аутомобилу "Рено Меган" стигло двоје држављана Македоније који су, такође, покушали нелагално да изнесу новац из Србије.

Цариници су током претреса путника, у џепу панталона једног од њих, пронашли непријављене девизе у износу од 25.500 евра и 6.500 швајцарских франака.

Обојици је враћен дозвољени износ од по 10.000 евра, док је преосталих 5.500 евра и 6.500 швајцарских франака привремено задржано до окончања прекршајног поступка.

Сличан случај догодио се и 13. априла на истом граничном прелазу, када је један турски држављанин покушао да изнесе недозвољену суму новца у унутрашњем џепу јакне. Цариници су код њега пронашли 18.800 евра, па су му вратили дозвољени износ од 10.000 евра, док су остатак од 8.800 евра привремено задржали.

Уочи празника Управа царина саопштила је да је унос новца у Србију слободан, али да су путници дужни да на улазу у земљу пријаве сваку суму изнад 10.000 евра. јер тако налаже Закон о спречавању прања новца и финансирању тероризма.

Извор: Танјуг, Бета, Политика и Координационо тело