Архива вести
                   

ВАТЛЕ ПРВИ УПОЗОРИО НА ПРИЛИВ ЛАЖНИХ АЗИЛАНАТА

24. мај 2011.

Почетком марта ове године, белгијски државни секретар Мелкиор Ватле је са званичником Европске комисије Жаном Лујем де Брауером и амбасадорком Белгије Дениз де Хаувере посетио Бујановац, где је са представницима Албанаца из Бујановца и Прешева разговарао о проблему повећаног броја захтева грађана са југа Србије за азилом у Белгији.

Председницима општина Бујановац и Прешево, Шаипу Камберију и Рагмију Мустафи, и другим члановима локалних самоуправа, као и једином албанском посланику у Скупштини Србије Ризи Хаљимију, предочено је да „нико од грађана који су након визне либерализације затражили азил у Белгији не може да добије азил из економских разлога”.

Мелкиор Ватле је тада изјавио да „безвизни режим не значи да грађани Србије могу да добију посао, кућу или новац у Белгији и да су грађани који верују у нечија лажна обећања највеће жртве, јер нико не може да добије азил на основу економске ситуације”.

„Већ ове недеље, највероватније од сутра, кренуће први аутобус који ће вратити људе који су се добровољно јавили за повратак у Србију, јер нису и не могу да добију азил у Белгији. Они неће добити компензацију од белгијске Владе, мораће да се врате одакле су дошли”, рекао је Ватле.

Белгијски званичник је први који је директно упозорио власти у Србији и региону да им прети укидање шенгенских олакшица ако се прилив лажних азиланата ка Европској унији настави.