Архива вести
                   

ВАКЦИНАЦИЈА СТОКЕ У ОПШТИНАМА БУЈАНОВАЦ, ПРЕШЕВО И МЕДВЕЂА

27. јун 2016.

Бујановац, Прешево, Медвеђа – Вакцинисање говеда против заразне болести „нодуларни дерматитис“, или „квргава кожа“, почело је у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа прошлог петка по подне, а завршило се у недељу, када је направљен пресек стања стоке која је до тада вакцинисана.

Директор Ветеринарске станице у Бујановцу Миодраг Милковић рекао да је за потребе вакцинације говеда у општинама Бујановац и Прешево набављено 9.500 вакцина, 7.000 за општину Бујановац и 2.500 за општину Прешево. Вакцине су затим дистрибуиране ветеринарима, који су у тимовима одмах кренули на терен.  

За непун дан и по, укупно је вакцинисано 2.969 говеда у 862 домаћинства у бујановачкој и 858 животиња у 286 домаћинстава у прешевској општини.

„То је нешто преко 70 одсто од укупног броја говеда у овим општинама”, рекао је  Миодраг Милковић.

 „Оно што је охрабрујуће јесте чињеница да ни код једне вакцинисане животиње није примећен симптом болести која је први пут потврђена на подручју бујановачке општине 4. јуна, због чега је и проглашена епидемија ове сточне болести”, рекао је Милковић и додао да се имунитет код вакцинисаних говеда ствара после две до четири недеље од вакцинисања.

И на територији општине Медвеђа је у петак по подне почела вакцинација говеда против поменуте опаке болести говеда.

Председник општине Медвеђа Небојша Арсић рекао је да је за општине Медвеђу и Лебане стигло око 4000 вакцина, као и да ће на територији те две општине сва стока бити вакцинисана у наредних десет дана.

Арсић је упутио апел власницима да стоку не извода из стаја и не пуштају их на пашу док не буде завршена вакцинација све стоке.

Вакцинација ће трајати од седам до 10 дана. Из републичког буџета је већ почела исплата накнада домаћинствима која су због вируса  остала без стоке.

Извор: Политика, Југпрес и Координационо тело