Архива вести
                   

УСВОЈЕНА МЕТОДОЛОГИЈА ЗА ПРОЦЕНУ БРОЈА СТАНОВНИКА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

12. јун 2015.

Данас је у Палати Србије постигнута сагласност о методологији процене броја становника у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа на основу које ће се израчунати процена укупног броја становника у ове три општине у 2011. години. Процена израчуната овом методологијом ће на даље бити коришћена уместо невалидних података из пописа 2011. године, чиме би се решили проблеми који настају у одлучивању о јавним политикама које се заснивају на тим подацима.

Методологију је представио тим међународних експерата ангажованих од стране амбасада САД и Велике Британије и Делегације ЕУ у Београду. Састанком је председавао ОЕБС.

Са представљеном методологијом су се сагласили како представници Владе Републике Србије, тако и представници јединица локалних самоуправа Прешево, Бујановац и Медвеђа, народни посланици из ових општина и представници националних мањина. Сви учесници су на крају састанка упутили подршку међународним експертима да по усаглашеној методологији, заснованој на међународним стандардима и принципима, изађу са проценом броја становника у ове три општине у наредних неколико недеља.

Потпредседница српске Владе је на самом почетку састанка нагласила да је изузетно важна улога свих актера у овој процени која треба да допринесе унапређењу функционалности оппштина и квалитетнијем животу грађана. Шеф мисије ОЕБС-а Петер Буркхард, амбасадор Америке Мајкл Кирби, амбасадор Велике Британије господин Киф и заменик шефа Делегације ЕУ Оскар Бенедикт истакли су значај спремности Владе да се овај проблем реши на најефикаснији и транспаренатан начин уз укључивиње свих заинтересованих страна.

Извор: Министарство за државну управу и локалну самоуправу