Архива вести
                   

УСВОЈЕН ПРОГРАМ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈА-МАКЕДОНИЈА

26. децембар 2016.

Београд - Европска комисија (ЕК) усвојила је данас нови Програм прекограничне сарадње Србија-Македонија, чије је финансирање у висини од 3,5 милиона евра обезбеђено кроз претприступни фонд Европске уније (ИПА фонд) за период 2016-2020, а програм кофинансирају земље учеснице.

Делегација Европске уније (ЕУ) у Србији је саопштила да је за прву фазу спровођења Програма у овој и следећој години на располагању је 1,4 милиона евра.

Како се наводи, ово је први прекогранични програм између Србије и Македоније.

Приоритети Програма су: промоција запошљавања, мобилност радне снаге и прекограничне социјалне и културне инклузије, подстицање развоја туризма и очувања културног и природног наслеђа, наводи Делегација ЕУ.

Седиште Заједничког техничког секретаријата биће у Лесковцу, док ће његова испостава бити у Куманову.

У Србији, Програм обухвата територију Јабланичког округа (град Лесковац и општине Бојник, Лебане, Медвеђа, Власотинце и Црна Трава) и Пчињског округа (град Врање са две општине  -  Врање и Врањска Бања и општине  -  Владичин Хан, Сурдулица, Босилеград, Трговиште, Бујановац и Прешево).

У Македонији Програм обухвата Северозападни регион (општине Кратово, Липково, Куманово, Старо Нагоричане, Ранковце и Крива Паланка), Скопски регион (општине Арачиново, Чучер Сандево, Илинден, Петровец, Сопиште, Студеничани, Зелениково) и општине града Скопља (Бутел, Гјорче Петров и Сарај).

Површина на којој ће се Програм спроводити је већа од 10.000 квадратних километара и обухвата око 732.000 људи који живе у 30 општина.

Програми прекограничне сарадње имају за циљ јачање прекограничне сарадње кроз заједничке локалне и регионалне иницијативе и пројекте.

Извор: Бета и Координационо тело