Архива вести
                   

УСПЕШНИ ПЧЕЛАРИ У МЕДВЕЂИ

10. октобар 2018.

Медвеђа –  У Медвеђи је одржан први Фестивал меда на коме је своје производе изложило четрдесетак пчелара и произвођача пчеларске опреме. Организатори фестивала су Удружење пчелара „Апис“, ГИЗ и општина Медвеђа.

Природна богатства Горње Јабланице, идеална за пчеларство, препознали су ГИЗ и општина Медвеђа. У септембру прошле године основано је Удружење пчелара и поклоњена опрема младима до 35 година. За годину дана број пчелара је повећан 4 и по пута, а резултат њиховог рада представљен је на Фестивалу меда.

Успешно пчеларство је спој љубави, сталног учења и преданог рада целе породице каже Драгиша Шарац из Сијаринске Бање. Са само 38 година и скоро 90 кошница један је од наискуснијих пчелара у општини Медвеђа.

"Време је много битно у пчеларству, битно је када ће се хранити, када ће се радити, када ће се задимљавати, када ће се водити на пашу," каже Драгиша Шарац, пчелар из Сијаринске Бање.

Са пуно елана и ентузијазма Драгишиним путем кренули су средњошколци Немања и Марко. Профита са 5 кошница још нема, али најважнија је љубав и жеља да се напредује.

Сами без подршке општине и немачке развојне организације ГИЗ не би успели. Реализовано за само годину годину заједно представљају на првом фестивалу меда.

"Они су нам помогли да узмемо ту почетну опрему која нам је свим нашим младим пчеларима који су почели да се баве пчеларством да крену да се баве са тим без улагања," каже Милош Јовић, председник Удружења пчелара "Апис" у Медвеђи.

"Наравно да смо задовољни. Ми подржавамо младе од 15 до 35 година старости како би се они економски оснажили и како би се запослили," наводи Даница Белић из ГИЗ-а.

У свету је потражња све већа, а производња меда све мања. У Србији ситуација потпуно другачија, а животна средина, на срећу, очувана.

"Српско пчеларство је већ годинама у успону и по броју кошница и по броју пчелара, томе је наравно доста допринела и државна помоћ тј. субвенције које су уведене 2013. године, након тога и субвенције за опрему," објашњава др мед. Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије

Црни шумски мед могао би ускоро да постане бренд Медвеђе. Још важније је да је природно богатство искоришћено за запошљавање и останак младих.

"Ове године имамо десетак ђака првака више што је индикатор да успешно радимо на задржавању младих," каже Небојша Арсић, председник Општине Медвеђа.

Уз мед на више од 40 штандова прополис, полен, саће, воће у меду. О томе колико је здрав учи се од малих ногу, али и да пчела за 1 грам меда мора да слети на 10 000 цветова.

Извор: РТС и Координацино тело