Архива вести
                   

УСАИД ПОМАЖЕ ОПШТИНАМА У СРБИЈИ ДА УДРУЖИВАЊЕМ РЕШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ПРОБЛЕМЕ

4. новембар 2011.

Град Врање, заједно са општинама Бујановац, Прешево, и Владичин Хан, је  схватио да  проблеми незапослености, лоше привреде и недсотатка инфраструктуре могу  да се реше једино удруживањем снага и ресурса, као и заједничким радом на остваривању циљева. То су и реализовали помоћу новог УСАИД-ов Пројеката за одржив локални развој.

Уз подршку УСАИД-а, Врање, Бујановац, Прешево и Владичин Хан већ успостављају ефикасан систем за праћење и мерење који ће им помоћи да пронађу најбоље решење за прераду отпадних вода. Град Врање пружиће подршку трима општинама приликом обраде и анализе података.

Петогодишњи Пројекат за одржив локални развој, у вредности од 22 милиона долара, покренут је почетком 2011. године у циљу стварања партнерства локалних управа, предузеђа и  група грађана. Ови партнери удружују своје ресурсе и стручно знање како би сарађивали на постизању заједничких циљева, док УСАИД обезбеђује техничку и финансијску помоћ за пројекте које партнерства предложе, а који могу да се односе како на велике инфраструктурне пројекате, тако и на мале подухвате. УСАИД такође помаже учесницима пројекта у привлачењу фондова који подржавају прекограничну сарадњу, фондова ЕУ, као и других развојних фондова.

Као и Врање, градови Ниш и Лесковац удружују се са суседним општинама у циљу заштите речних токова, одлагања чврстог отпада, отпадних вода и изградњи међународног аеродрома. Планирају да створе међународно тржиште за размену пољопривредних производа, да раде на обновљивим изворима енергије и пројектима водовода, као и на промоцији производа и економског потенцијала југоисточне Србије.

Током претходних десет година, УСАИД је сарађивао са преко 100 општина у Србији у области подржавања локалног економског развоја и добре управе у циљу побољшања квалитета живота грађана. Међутим,  реализацијом Пројекта за одржив локални развој  УСАИД је отишао корак  даље, јер помаже локалним самоуправама да се суоче са новим изазовима развоја и да испуне захтеве који се односе на приступ Европској унији и заштиту животне средине.