Архива вести
                   

Уручене 233 стипендије средњошколцима из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа стипендистима Координационог тела

18. новембар 2011.

“Свако дете у Србији има право на најбоље могуће образовање на матерњем језику”, рекао је председник Србије Борис Тадић, на пријему средњошколаца стипендиста Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Тадић је истако да је то право,обавеза и хтење Републике Србије и поручио да се на тај начин испуњава једна велика мисија да свако дете чува свој културни идентитет и да воли своју земљу, Републику Србију. Он је најавио да ће у наредном периоду посетити општине из којих долазе стипендисти и рекао:”Дугујем вам велико хвала што сте овде”. Председник Србије након званичног обраћања остатак времена провео је у дружењу са стипендистима и фотографисању са њима.

Пријему код председника Србије претходило је и званично уручење стипендија трећој генерацији средњошколаца у Дому Народне скупштине. Њих 233 из Прешева, Бујановца и Медвеђе, од Координационог тела добило је стипендије у висини 6. 000 динара месечно, које ће примати до краја школске године. Ове године додељено је 27 стипендија више него претходне године. Приоритет су имала ђаци без оба или једног родитеља, а критеријуми за доделу били су социјални положај и успех у претходној школској години.

“Циљ додељивања стипендија је подстицање итеграција, мира и стабилности у општинама на југу Србије”, рекао је министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу и председник Координационог тела, Милан Марковић и истакао да је намера Владе Србије да са праксом стипендирања настави убудуће. Приликом уручивања стипендија Марковић је изрази наду да ће стипендије свима омогућити лакше школовање, бољи живот и мотивацију да упишу факултете.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, рекла је стипендистима да носе својства средине у којој су рођена и да их уграђују у богатсво Србије и тако шире дух различитости.
У име средњошколаца на стипендијама се захвалила Шћипе Хаљити и нагласила да ће оне многима помоћи и олакшати даље школовање.

Директор Средње техничке школе у Прешеву, Таљит Арифи, истако је да овај гест Владе Републике Србије доживљава као поштовање исказано према деци из ових општина. Он сматра да је велики успех то што је у Бујановцу отворено одељење Економског факултета из Суботице на албанском и српском језику.

Млади са југа Србије наставили су дружење са домаћинима у холу Скупштине Србије, а затим уследило разгледање и упознавање са историјом овог здања.

Младе са југа Србије након пријема у Дому Народне скупштине и Председништву Србије чекало је још једно изненађење, свако дете добило је mp3 player. На крају посете стипендистима је организовано разгледање Београда, аутобусима  уз професионалне водиче.