Архива вести
                   

УНИШТЕНО 48 КАСЕТНИХ БОМБИ

3. август 2011.

Прешево - Уништавањем 48 касетних бомби на терену у Бруштању код Прешева завршено је разминирање прве локације у тој општини, изјавио је јуче регионални директор Норвешке народне помоћи за југоисточну Европу Емил Јеремић.

Касетне бомбе типа БЛУ 97 којима је 1999. године НАТО гађао положаје на југу Србије пронађене су на тој локацији чија је површина 20,5 хектара.

Јеремић је рекао да је код Буштрања, где је разминирање почело 29. априла ове године , уклоњено више неексплодираних касетних бомби него што се очекивало, као и да је на истом простору нађено и уништено још 12 неексплодираних убојитих средстава других врста.

„На локацији код Буштрања касетне бомбе су се налазиле на пољопривредном земљишту које се обрађује, цео терен је претражен до дубине од пола метра и сада је потпуно безбедан. Следећа за разминиравање је локација Шаткин вир, такође у општини Прешево, површине 12 хектара, која се налази на планинском неприступачном терену“, казао је Јеремић.

Пројекат уклањања неексплодираних касетних бомби са југа Србије са 3,5 милиона евра финансира Министарство спољних послова Норвешке, а спроводи Норвешка народна помоћ у сарадњи са Центром за разминирање Републике Србије.

Касетне бомбе требало би да буду уклоњене са локација чија је укупна површина 4,3 квадратна километра у општинама Прешево, Бујановац и Куршумлија.