Архива вести
                   

УМЕТНИЧКИ НАГРАДНИ КОНКУРС „ЕВРОПА ЈЕ ОВДЕ 2021” (РОК: 12. МАРТ 2021)

1. март 2021.

Делегација Европске уније у Републици Србији је расписала тематски, уметнички конкурс за достављање предлога ангажованих и интерактивних уметничких инсталација на тему „Европа је овде 2021”. Овај уметнички наградни конкурс, као и три најбоља предлога, је део кампање коју спроводи Делегација Европске уније у Србији поводом обележавања Дана Европе у мају 2021. године.

На Конкурсу могу да учествују само тимови студената основних, мастер и докторских студија уметничких академија и факултета, односно факултета ликовних и примењених уметности, и архитектонских факултета (државних или приватних), при чему у оквиру тима морају бити најмање два студента.

Уметнички конкурс има за циљ да пружи подршку младим и талентованим уметницима, да промовише њихов ауторски рад и европске вредности. Три предлога која ће стручни жири одабрати ће бити изложена у јавном простору у Београду, Нишу и Новом Саду на Дан Европе, почевши од 8. или 9. маја 2021. године до краја маја 2021, у оквиру манифестације обележавања Дана Европе у Србији коју организује Делегација Европске уније у Републици Србији.

Предлог уметничке инсталације треба да буде ангажован уметнички рад или уметничко дело, 3Д интерактивна инсталација у простору, која комуницира тему конкурса „Европа је овде 2021“путем следећих медија: мултимедија, скулптура, ready-made објеката и слично.

Сваки од три добитника ће добити 5.000 евра (нето, у динарској против вредности) за израду уметничке инсталације, њено излагање у одређеном јавном простору у једном од три горенаведена града, покривање логистичких трошкова (постављање уметничког објекта), путних трошкова аутора и трошкова ауторских хонорара.

Детаљна правила овог конкурса могу се видети на http://europa.rs/poziv-za-podnosenje-predloga-za-studente-umetnickih-fakulteta-za-ucesce-na-konkursu-umetnicki-konkurs-evropa-je-ovde-2021/

Извор: europa.rs и Координационо тело