Архива вести
                   

УКЛОЊЕНЕ ЗАОСТАЛЕ МИНЕ У ДОБРОСИНУ КОД БУЈАНОВЦА

7. децембар 2018.

Бујановц – Четири локације на територији Бујановца које су биле сумњиве на заостале мине, у појасу према административној линији, сада су безбедне. Центар за разминирање завршио је пројекте за ову годину. Чишћење терена финансирале су Владе Србије, Сједињених Држава и Јужне Кореје.

У селу Лучану, педесетак метара од кућа и локалног пута, пронађена је противпешадијска мина. Безбедно је уклоњена, и цело подручје од 73.200 метара квадратних очишћено. И код Добросина, Тополске Махале и Ђорђевачког Рида, деминери су претраживали терен.

"Две локације су у напуштеним селима и неприступачан је терен за возила, за рад је добар због мале загађености. Минимално је било 10 деминера, а ишло је и до 20 у зависности од могућности", каже деминер Александар Кусмук.

На површини од пола милиона квадрата, пронађене су 24 противпешадијске мине, 4 неексплодирана убојита средства и 1300 комада ситне муниције. Из категорије сумњивих, те локације су прешле у безбедне.

"Посебно је Копнена зона безбедности после завршетка оружаних сукоба остала јако ризична. Веома је важно за све људе који бораве овде, као и за оне које потреба нанесе да пролазе овуда, да ове локације буду безбедне", рекао је Стојанча Арсић, заменик председника Општине Бујановац.

"Уз подршку Владе Републике Србије и уз подршку донатора САД, Јужне Кореје, а нагласио бих да смо у октобру потписали споразум са новим донатором, Јапаном. Јапан ће финансирати пројекат у износу од 570 хиљада евра следеће године", наводи Јовица Симоновић, директор Центра за разминирање.

Центар за разминирање идуће године планира још четири пројекта, истраживање терена код Бујановца, Ниша, Сјенице, Копаоника.

Извор: РТС и Координацино тело