Архива вести
                   

УКЛОЊЕНЕ МИНЕ НА ДВЕ ЛОКАЦИЈЕ У ОКОЛИНИ БУЈАНОВЦА

18. новембар 2019.

Бујановац – Завршено је разминирање две локације изнад Бујановца – терени код Кончуља и Турије укупне површине 600.000 метара квадратних, саопштио је владин Центар за разминирање.

Деминери су пронашли и са Сектором за ванредне ситуације безбедно уништили 20 противпешадијских мина и 15 комада различитих врста убојитих средстава.

Мине су проналазили поред шумских путева, груписане.

Деминирање се заснива на раду деминера, они су најважнији, јер без њих нема овог посла, а постоје и друге методе.

„Ми смо овде успели да користимо преге, то је рад са псима за откривање експлозива зато што је вегетација као таква и конфигурација терена то омогућавала“, рекао је Радосав Живковић из „Стоп мине“.

„Нису биле класично миниране у линији, него су биле груписане од четири до пет мина на одређеним местима, то јест, највише на путевима“, рекла је Неда Гвозденовић, извођач радова из „In demining“.

Момчило Маринковић, деминер каже да су успешно извршили задатак и да је најбитније да се нико није повредио.

На подручју Бујановца претходних седам година разминирано је више локација.

Последњи пожари указали су на нове сумњиве терене, са више места чуле су се експлозије.

 „Једна противпешадијска паштета која се налази у земљи, да је неко не дај боже наишао, стао на њу, активирала би се, тако да можемо да кажемо да смо сачували и људске животе и животиње чишћењем терена“, рекао је Бојан Гламочлија, директор Центра за разминирање.

Чишћење финансира српска влада уз помоћ Сједињених америчких држава, Републике Кореје и Јапана и Међународне фондације за јачање безбедности људи.

„Петнаест година у Србији конкретно било је сакупљено и потрошено негде око 24 милиона долара за пројекте разминирања и чишћења касетне муниције, почевши у Шиду, па преко Бујановца и целе Србије“, рекао је Грегор Санчанин из Међународне фондације за јачање безбедности људи.

У Србији и даље има заосталих касетних и авио бомби и спремни су пројекти чишћења касетне муниције у Нишу, Сјеници и на Копаонику.

Извор: РТС, Врање њуз и Координационо тело