Архива вести
                   

УКЉУЧИВАЊЕ МЛАДИХ НА БАЛКАНУ У ПРОЦЕСЕ ДОНОШЕЊА ОДЛУКА

22. мај 2020.

Нови пројекат Савета за регионалну сарадњу (RCC) ће успоставити „омладинске лабораторије” које ће се, заједно са креаторима политика, бавити важним питањима заједничким за све младе људе Западног Балкана. То су запосленост, предузетништво и образовање, а циљ је да се млади ангажују и укључе у процес доношења одлука, наводи се у саопштењу РЦЦ.

Пројекат назван „Омладинска лабораторија Западног Балкана” односи се на Србију, Албанију, БиХ, Црну Гору и Северну Македонијиу, као и на Косово и Метохију, а тврди се да млади тамо чине 21,27 одсто укупног становништва.

Пројекат, који ће трајати три године, Европска унија финансира са 1,5 милиона евра.Током пројекта сарађиваће се „са националним управама, националним саветима младих, кровним омладинским организацијама, донаторима и другим релевантним актерима“.

RCC очекује да се укључивањем младих у одлучивање спречи одлазак квалификоване радне снаге, миграција радника, неусклађеност диплома с тржиштем рада и да се смањи изузетно висока стопа незапослености међу младима у региону.

„Треба коначно променити тежиште са политике која младе људе тера из региона на политику која укључује младе људе, слуша шта имају да кажу и поштује њихов глас“, навео је РЦЦ.

RCC је оценио да је „сада је право време за то, јер се 61 одсто младих са Западног Балкана слаже да су ствари које повезују тај регион много важније од оних које га раздвајају“.

Извор: Грађанске иницијативе и Координационо тело