Архива вести
                   

УКИНУТО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

7. мај 2020.

Београд – Скупштина Републике Србије је синоћ укинула ванредно стање, које је уведено 15. марта због епидемије вируса корона.

За укидање ванредног стања је гласало155 посланика и није било посланика који су гласали против.

Укидање ванредног стања не значи да се враћамо на рутину пре 15. марта, јер на снази и даље остају  поједине мере које су уведене како би се смањила могућност ширења вируса корона. Укида се полицијски час. Рукавице и маске ће бити обавезне у јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима. На снази остаје држање дистанце од два метра, до даљег ће морати да се избегавају контакти – загрљаји и руковања, док ће старији од 65 година моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим домовима. Шетња је дозвољена, али никако у групи. Славља попут свадби, крштења и рођендана ће бити дозвољена од 15. јуна.

Биоскопи и позоришта неће почети да раде до 31. маја. У школама неће бити наставе, радиће само дневни боравак како би се изашло у сусрет родитељима који морају да раде. Факултети ће врата отворити тек крајем маја или почетком јуна, али само за студенте који полажу испите и који треба да обаве лабораторијске вежбе.

На отвореном простору ће бити дозвољено окупљање до 20 људи, па неће бити ни одржавања спортских догађаја пред публиком. Јавни превоз у већини градова почиње да ради, али у аутобусе ће моћи да уђу само запослени.

Укинуто је 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односе се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања и учешће у кривичном поступку.

Надлежне изборне комисије ће 11. маја донети решења о настављању спровођења изборних радњи.

Извор: Вечерње новости, Данас и Координационо тело