Архива вести
                   

УЏБЕНИЦИ ЗА ЂАКЕ ИЗ ПРЕШЕВА, БУЈАНОВЦА И МЕДВЕЂЕ

6. фебруар 2017.

Бујановац - Посланик Партије за демократско деловање (ПДД) у Скупштини Србије Фатмир Хасани изјавио је да основци у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа, који наставу прате на албанском језику, већ користе буквар и уџбенике за албански језик који се штампају у Тирани, али да недостају уџбеници за друге предмете.

Хасани је казао да се уџбеници из Албаније користе у школама у три општине на југу Србије на основу споразума министарстава просвете Србије и Албаније.

„Постоји начелни споразум да се сви уџбеници за основце и средњошколце у општинама на југу Србије набављају из Албаније, али о томе за сада није постигнут споразум између министарстава просвете две земље због разлика у образовном систему", казао је Хасани.

Он је навео да је о тој теми разговарао у четвртак у Тирани са министарком образовања Албаније Љиндритом Николи.

„Министарство просвете Албаније је у стању да обезбеди све потребне уџбенике на албанском језику али проблем је у томе што је у Албанији наставни план и програм не поклапа са планом и програмом наставе у Србији. Зато ти уџбеници не могу да се користе у школама Прешева, Бујановца и Медвеђе", рекао је Хасани.

По његовим речима, у настави се већ користи буквар који је штампан у Албанији, а који је у неким мањим деловима прилагођен ученицима у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи.

„Да би се користили исти уџбеници, потребно је да се план наставе у обе земље поклапа најмање 70 до 80 одсто, што није случај. У Министарству просвете Албаније су ми рекли да је њихов предлог да преведу уџбенике који се користе у Србији на албански језик", казао је Хасани.

Извор: Бета, Н1 и Координационо тело