Архива вести
                   

УЏБЕНИЦИ НА АЛБАНСКОМ: У БУЈАНОВЦУ, ПРЕШЕВУ И МЕДВЕЂИ НАКОН 20 ГОДИНА РЕШЕНО ВАЖНО ПИТАЊЕ

7. октобар 2020.

Београд - Основци у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи који наставу похађају на албанском језику су после 20 година почели школску годину са свим уџбеницима.

„Направљен је велики помак у остваривању интереса албанске националне мањине и њихове дугогодишње тежње да се реши питање уџбеника“, каже Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

„Тачно је да се на то чекало и због неразумевања везаних за процедуре, али то је иза нас. Координационо тело је било у току са свим дешавањима и прошле године смо иницирали дводневни састанак са надлежним државним органима и Националним саветом Албанаца са циљем да се постигне договор који је и довео до решења овог питања на добробит свих страна“, казао је Станковић.

Председник Координационо тела истиче да припадници албанске заједнице похађају целокупну наставу на свом језику и једна су од осам националних заједница која остварује то право. Станковић наглашава да су уџбеници обезбеђени и усклађени са законима Србије, уз пуно ућешће ресорног министарства, Координационог тела и Националног савета Албанаца, а да су велики допринос дала министарства просвете Србије и Албаније, чији су се министри тим поводом састали у Бујановцу.

„Наше министарство просвете је формирало Комисију за стручну оцену квалитета рукописа уџбеника, који су након анализе увезени из Албаније“, појашњава Станковић.

У Каталогу уџбеника за ово школску годину одобрено је 59 уџбеника за наставу на албанском језику.

Служба Координационог тела је обезбедила новац Националном савету албанске националне мањине за плаћање такси за 15 уџбеника издавачкој кући „Албас“ у износу од 1.080.000,00 динара, док се за остале књиге побринуо национални савет.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело