Архива вести
                   

У ВРАЊУ ОТВОРЕНА СИГУРНА КУЋА

23. март 2015.

Врање - Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби  је званично отворио сигурну кућу надомак Врања, за жене и децу жртве породичног насиља.

У изградњу сигурне куће Европска команда америчке војске, преко Канцеларије за војну сарадњу Амбасаде САД, уложила је 213.000 долара.

Радови на изградњи почели су у августу 2014. године и текли су под надзором инжењерског корпуса америчке војске.

Сигурна кућа има капацитет да пружи уточиште за 25 жртава породичног насиља из Пчињског округа.

Пројекат је спроведен у партнерству са Фондом Б92, као део националне кампање предузете у циљу да се подигне свест јавности о проблему породичног насиља и да се обезбеде сигурне куће за жртве.

Град Врање је обезбедио локацију, све потребне комуналне прикључке и запослене у сигурној кући, а Фонд Б92 је пронашао донаторе који су опремили објекат.

„За који дан ова кућа почиње да ради. Овим објектом проширујемо план социјалне заштите на територији града. Дефинитивно смо сигурном кућом поставили стандард осталим локалним самоуправама. Добар посао биће ако ова кућа ради, а буде празна. То је цела суштина ове приче“, рекао је градоначелник Врања Зоран Антић на отварању.

Пројекат представља изузетан пример сарадње између власти, невладиних организација и приватног сектора који су се удружили на локалном нивоу у борби против озбиљног глобалног проблема какав је породично насиље, саопштено је из Амбасаде САД.

„Слажем се са градоначелником да би било добро да у овој кући нема жена. Са друге стране, задовољан сам што је ова зграда веома квалитетно изграђена и што постоји. Без партнерства са Фондом Б92 и локалном самоуправом, ове куће не би ни било. Приметио сам да се током изградње овог објекта доста водило рачуна и о заштити животне средине и због тога ми је веома драго. Котао за грејање користи пелет, а ускоро ће и топла вода бити допремљена из оближњих извора вреле воде. Дакле, спој лепог и корисног и чињеница је да овај град води рачуна и о заштити природе“, изјавио је амбасадор Кирби.

Отварању сигурне куће код Врања присуствовао је и директор Фонда Б92 Веран Матић. Објекат се простире на око 300 метара квадратних.

Иначе, до сада су жртве породичног насиља, жене и деца, збрињавани у Центру за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању. Само у прошлој години укупно је смештена 81 особа. Од тога су 43 биле жене а 37 деца.

Извор: ОК Радио и Координационо тело