Архива вести
                   

У ПРЕШЕВУ ЈУЧЕ РЕГИСТРОВАНО 6.500 ИЗБЕГЛИЦА, ДАНАС СТИГЛО ВИШЕ ОД 4.500 ЉУДИ

23. октобар 2015.

Прешево У Прихватном центру за избеглице у Прешеву од поноћи до поднева регистровано је 3.700 избеглица, док тренутно више од 300 избеглица у центру чека да се региструје, а још око 500 избеглица је у реду испред прихватног центра, изјавила је представница за штампу канцеларије УНХЦР у Београду Мирјана Миленковски.

Миленковски је изјавила да је у среду у Прихватном центру у Прешеву регистровано 6.500 избеглица, што је досадашњи дневни рекорд.

„Број избеглица се не смањује, само у октобру је у Прихватном центру регистровано 102.520 тражилаца азила. Сви који чекају да се региструју у Прешеву склоњени су од кише тако што су направљени заклони од цераде", рекла је она.

Додала је да су унутар центра постављени шатори, као и у Миратовачком пољу, где се избеглице задржавају пре уласка у Прешево. Миленковски је рекла да засад није било потребе да се активира центар за регистрацију избеглица у бујановачкој фабрици акумулатора „Светлост“ јер су капацитети за регистрацију у Прихватном центру у Прешеву вишеструко повећани и за сада све избеглице које стижу из Македоније могу тамо и да се региструју.

„Полиција у Прешеву је у јуну, када је број избеглица почео убрзано да се повећава, имала два компјутера за регистрацију, а сада их, уз помоћ УНХЦР-а, има 14. Неки компјутери, који су били опредељени за центар за регистрацију у Бујановцу, повучени су у Прешево, да би се убрзао процес издавања докумената", казала је Миленковски.

Број избеглица које долазе у Прешево се од јуна свакодневно повећавао, тако да је у октобру њихов просечан број достигао 5.000.

Према подацима МУП-а, од почетка године у Србији је регистровано 267.717 избеглица.

Извор: Бета и Координационо тело