Архива вести
                   

У ПРЕШЕВУ 900 ИЗБЕГЛИЦА, ОБЕЗБЕЂЕНИ ХРАНА И ГРЕЈАЊЕ

24. jануар 2017.

Прешево – У Прихватном центру за избеглице у Прешеву смештено је 904 мушкараца, жена и деце којима су обезбеђени смештај, храна, одећа и медицинске услуге и до сада није било никаквих проблема,“ изјавила је представница УНХЦР у том центру Лирије Селмани Мисини.

Селмани Мисини је рекла да су избеглице које долазе Прихватни центар, пошто су у Србију ушли из Македоније или Бугарске, видно уморне и са веома мало личних ствари, због чега се свима у центру најпре дели зимска одећа у којој оскудевају.

„Међу избеглицама које су се пријављивале у Прихватном центру у Прешеву било је врло мало промрзлих, али већина нема довољно зимске одеће. Обично сви који дођу добију цео пакет одеће: доњи веш, зимску јакну, тренерке и патике. У Прихватном центру је велики број породица са децом, а има и деце без пратње родитеља", казала је Селмани Мисини.

Прихватни центар у Прешеву има здравствени центар који непрекидно ради.

„Поред прехлада и дечијих богиња, нема озбиљнијих здравствених проблема међу избеглицама. Уколико се код појединаца појаве озбиљнији здравствени проблеми, упућујемо их у Дом здравља у Прешеву, или, ако је потребно, у Здравствени центар у Врању. Пацијент има пратњу тима лекара из УНХЦР-а док траје његово лечење", рекла је Селмани Мисини.

Представница УНХЦР-а је навела да су загрејане све просторије у којима бораве избеглице у Прихватном центру у Прешеву, и да су им обезбеђена по два топла оброка, ручак и вечера, док за доручак добијају суву храну.

Извор: Бета и Координационо тело