Архива вести
                   

У ПРЕШЕВО СЕ ДНЕВНО ЈАВИ 200 МИГРАНАТА

15. јун 2015.

Прешево - Портпаролка УНХЦР Мирјана Миленковски изјавила је да је та организација од 5. јуна у Прешеву  поделила 619 хигијенских и прехрамбених пакета избеглицама, које су већином из Сирије и Авганистана.

Они су стигли у Србију преко Македоније и изразили су намеру да затраже азил.

Миленковски је изјавила да је, по извештајима које УНХЦР добија са лица места, последњих месеци у порасту број избеглица које у Србију преко Македоније стижу из ратом захваћених подручја на Блиском истоку и из Авганистана, као и да се Општину Прешево дневно јави 200 људи тражећи помоћ.

„У Прешеву је организован интервентан ванредни прихват и помоћ за избеглице који организују Црвени крст и Општина, али не постоји званични прихват за тражиоце азила", казала је Миленковски.

Досадашњи рекорд у броју тражилаца азила надмашен је већ у првих пет месеци 2015. године, до када су азил у Србији затражиле 22.182 особе, већином држављани Сирије и Авганистана, а међу тражиоцима азила има и држављана Ирака, Еритреје и Сомалије.

Претпоставља се да је далеко већи број оних који кроз Србију само пролазе на путу према некој од земаља Западне Европе где намеравају да траже азил.

„Људи који долазе у Србију, пре свега у општину Прешево која је на граници с Македонијом, изнемогли су, гладни и преморени, и потребни су им помоћ и основни смештај. То су људи из ратом захваћених земаља који долазе до Србије на разне начине, најчешће пешице, међу њима има много жена и деце, као и трудница", казала је Миленковски.

Миленковски наводи да је за УНХЦР јасно да људи који беже из ратом захваћених подручја имају статус избеглица, а не илегалних миграната.

„По међународним стандардима и Закону Србије о азилу, када границе прелазе људи који беже од рата и прогона у својим земљама, расне и верске нетрпељивости, то се не сматра илегалним преласком, јер они беже од рата", казала је Миленковски, наводећи да се у последњих пет година колико траје грађански рат у Сирији, из те земље иселила половина становништва.

Миленковски је навела да у Прешеву не постоји званични прихватни центар за избеглице и тражиоце азила, већ их упућују у центар за азил у Бањи Ковиљачи и у четири привремена центра за азил - у Боговађи, Крњачи, Сјеници и Тутину, који су сви у надлежности републичког Комесаријата за избеглице и миграције.

Извор: Мондо и Координационо тело