Архива вести
                   

У ПЛАНУ ИЗГРАДЊА ДНЕВНЕ БОЛНИЦЕ, ПЕДИЈАТРИЈЕ И САВЕТОВАЛИШТА У ПРЕШЕВУ

24. октобар 2022.

Прешево – Београд - Грађани Прешева, који до прве болнице у Врању морају да путују 40 километара, добиће дневну болницу у свом месту, а осим тога ће бити проширен и објекат опште праксе где ће бити смештена два одељења - педијатрија и саветовалиште.

Иницијативу за отварање болнице у Прешеву Национални савет Албанаца и директор Дома здравља покренули су јануара прошле године увидевши какве су гужве у болницама када је порастао број пацијената у ковид систему.

Тада је речено и да је приоритет педијатрија, а како је сада наведено у урбанистичком пројекту радови подразумевају надоградњу и санацију објекта опште праксе, управо за потребе будуће педијатрије и саветовалишта, као и изградњу дневне болнице.

У објекту опште праксе предвиђена је реорганизација простора у складу са захтевима и потребама корисника.

Предвиђена је измена броја ординација, оптимизација у складу са капацитетима, али и увођење нових и пратећих садржаја - припреме, картотеке и сл. Предвиђена је реорганизација и повећање броја мокрих чворова и увођење тоалета за хендикипиране у нивоу приземља. Предвиђена је доградња објекта, у делу до објекта породилишта, додавањем још једног поља, целом висином објекта. Доградња је предвиђена услед захтева за повећање капацитета објекта и потреба за смештај два одељења, педијатрије и саветовалишта - стоји у пројекту.

Осим тога, предвиђена је и замена подних и зидних облога, радиће се фасада, столарија, биће замењен кров, тротоар око објекта, изграђена приступна рампа за особе са инвалидитетом, а у плану је и замена грејања, водоводне и канализационе мреже.

Када је реч о дневној болници, на месту где су сада гаража и перионица планиране су собе за пацијенте, соба за лекаре, оставе за инфективни отпад, перионица, мртвачница, шалтер за информације.

Болница ће имати 26 кревета.

Јавна презентација пројекта који је урадило Предузеће за пројектовање и инжењеринг Капител Архитекти из Ниша, одржаће се у просторијама Општине до 11. новембра, а пројекат можете погледати и на сајту Општине Прешево.

Иначе, по покретању иницијативе за отварање болнице директор Дома здравља у Прешеву указивао је и на то да је приоритет да се комплетира породилиште које је отворено 2015. године.

Председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа рекао је тада да је седма тачка “плана од 7 тачака” секундарна здравствена заштита, што значи болница која би покривала општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Извор: Јужне вести, Координационо тело