Архива вести
                   

У ПЧИЊСКОМ ОКУГУ ОЧИШЋЕНЕ ЛОКАЦИЈЕ ОД ОСТАТАКА ОСИРОМАШЕНОГ УРАНИЈУМА

25. март 2014.

БЕОГРАД - На основу званичних података Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије, током НАТО бомбардовања 1999. године муниција од осиромашеног уранијума користила се на територији наше земље.

Присуство осиромашеног уранијума у животној средини, заосталог након ваздушних дејства НАТО снага на територји Србије, било је потврђено у региону Врања, саопштила је та агенција.

У том региону осиромашени уранијум је регистрован на локацијама Пљачковица - репетирор РТС-а, 4 км северно од Врања , Боровац – 10 км јужно од Бујановца, Братоселце – 10 км североисточно од Прешева и Букуревац и Рељан – 10 км источно од Прешева.

Због тога је те локације Војска тадашње Југославије означила као контаминирано подручје, а у периоду 2002. до 2007. године спроведена је акција чишћења терена.  На свим локацијама урађена је детаљна дозиметријска контрола и деконтаминација, а пронађени пројектили, контаминирано земљиште и сав радиоактивни материјал је сакупљен и чува се у складишту радиоактивног отпада у ЈП "Нуклеарни објекти Србије".

У складишту се, такође, чувају остаци метака од осиромашеног уранијума у одговарајућим контејнерима и метални бурићи са контаминираном земљом.  Услови складиштења тог материјала у овом тренутку задовољавају сигурносне и безбедносне услове. 

После чишћења, терен је поравнат и урађена је још једна дозиметријска проспекција.

Сваке године, у оквиру програма мониторинга радиоактивности, а у циљу процене угрожености животне средине и процене здравственог ризика за становништво, контолише се радиоактивност свих параметара животне средине на деконтаминираним локацијама на којима је било дејства муницијом са осиромашеним уранијумом.

Сви досадашњи подаци указују да на тим локацијама није утврђено присуство осиромашеног уранијума.

Извор: Танјуг и Координационо тело