Архива вести
                   

У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ И ДЕЦА ИЗБЕГЛИЦЕ И МИГРАНАТИ

16. април 2018.

Прешево, Бујановац, Врање - У четири општине Пчињског округа, основне и средње школе, заједно са вршњацима из Србије, похађају тренутно и 92 мигранта школског узраста из земаља Блиског истока, који су са својим родитељима смештени у неком од прихватних центара за избеглице, показују подаци Школске управе.

Од тог броја, први пут су средњу школу почела  да похађају деца која су смештена у Прихватном центру за избеглице у Прешеву, где гимназију похађају два ученика, као и деца која су смештена у Прихватном центру за избеглице у Бујановцу, где наставу у Средњој стручној школи „Свети Сава" похађа још двоје деце миганата.

Највећи број деце миграната, њих 88, уписан је у пет основних школа у општинама Прешево, Бујановац, Врање и Босилеград и тај је број нешто већи у односу на децембар прошле године, када је основне школе у тим општинама похађало укупно 77 деце избеглица и миграната.

Од септембра 2017. Године, деца избеглице наставу у различитом броју похађају у основним школама  „Вук Караџић" у Прешеву, „Бранко Радичевић" у Бујановцу, „Георги Димитров" у Босилеграду, као и у школама „Светозар Марковић" и „Радоје Домановић" у Врању, а њихов број зависи од тренутног броја избеглица и миграната у прихватним центрима у тим градовима.

Променљив је и број деце која од краја прошле године похађју наставу у средњим школама, па је тако до сада неколико ученика из прихватних центара похађало наставу и у Средњој пољопривредној школи, као и у Економској школи у Врању, где тренутно нема таквих ученика.

Према подацима канцеларије Школске управе Лесковац у Врању, до сада није било никаквих проблема са децом из прихватних центара за избеглице која похађају редовну наставу, а за све њих обезбеђен је и превоз од школа до прихватних центара.

Извор: Бета и Координационо тело