Архива вести
                   

У МЕДВЕЂИ ОТВОРЕНА ФАБРИКА ПЕЛЕТА

14. март 2014.

Медвеђа – Председник Владе Србије, Ивица Дачић, пустио је јуче у рад фабрику пелета „Јабланица Еко“ у Медвеђи, где је посао добило 50 радника. Изградњу фабрике финансирали су општина Медвеђа и Влада Републике Србије са 670.000 евра, Влада Словеније са 290.000 евра, а још 100.000 је обезбеђено преко ЕУ Прогрес програма.

Премијер Дачић је рекао да је посебно важно што се фабрика отвара у национално мешовитој средини из које су се у последњих неколико деценија људи исељавали.

„Највећи проблем свих вас овде, без обзира да ли сте  Срби, Албанци или Роми, јесте економска ситуација и незапосленост. Највећи проблем је то што деца која се овде рађају треба да имају перспективу, да могу да живе, раде и да опстану на овом подручју“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, пројекти као што је овај су од изузетног значаја, јер се радници враћају у производне капацитете , с перспективом да то може и да се шири.

„Оно што ћете ви одве производити је, у овом тренутку, веома конкурентно на тржишту“, додао је он.

Он је оценио да се отварањем погона шаље сигнал и будућим будућим инвеститорима да то исто ураде у Медвеђи, додавши да је перспектива за отварање радних места веома важна , јер се ради о општини са национално мешовитим саставом становништва.

„Данас је херој онај ко отвара радна места, а не онај ко их затвара“, изјавио је Дачић.

Амбасадор Словеније у Србији, Франц Бут, изјавио је да је ово донација словеначког народа и додао је да очекује да још нека словенчка фирма, у наредних годину дана, уложи новац на подручју општине Медвеђа.

„У последњих неколико година, Словенија је Србији, кроз разне пројекте, донирала 4.3 милиона евра. Сигуран сам да ће ове године доћи још неколико инвеститора и да ће некима од њих Медвеђа бити занимљива дестинација за улагање“, рекао је Бут.

Председник општине Медвеђа, Слободан Драшковић, подсетио је да је то први производни погон који се отвара у том месту после 15 година. Фабрика пелета „Јабланица Еко“ производиће сваког сата тону пелета за грејање, а целокупна количина биће продавана на домаћем и тржишту Италије, Грчке и Словеније. Дрвна маса  за производњу пелета биће набављана на територији Медвеђе, која је 65 одсто под шумама.

Извор: Танјуг и Координационо тело