Архива вести
                   

У ЛЕВОСОЈУ ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ МЛЕКА ИЗ БУЈАНОВЦА И ПРЕШЕВА

31. октобар 2022.

Бујановац – Београд - Едукација на тему “Млечно и товно говедарство на југу Србије” одржана је у Левосоју за бујановачке и прешевске произвођаче млека и товљаче бикова у организацији Удружења одгајивача говеда сименталске расе “Кравица” из Бујановца.

О  производњи и откупу млека, развоју сточарства у овим општинама, али и потенцијалима, говорили су гости агроаналитичар Чедомир Кецо из Новог Сада и Радоје Цветић, власник “Мастер Фриго” и пољопривредног комбината “Златибор” који је отпочео откуп млека на територији Бујановца, Прешева и Врања.

Појављивање новог откупљивача млека на овим просторима, према речима организатора, има огроман значај за локалне произвођаче млека.

„ Поред локалних откупљивача, од пре два месеца имамо још једног и то са великим капацитетом јер има млекару на Златибору и у Блацу са преко 40 тона дневне обраде млека. Поред повећања откупне цене млека на 60 динара, подељени су и лактофризи за очување квалитета млека“, наводе из Удружења.

На скупу је присуствовало преко 50 учесника из области производње млека и това бикова који су имали прилику да се упознају са тренутном ситуацијом и перспективама.

Удружење одгајивача говеда сименталске расе “Кравица” из Бујановца је чланица централног Удружења одгајивача говеда сименталске расе Србије.

Извор: Бујановачке, Координационо тело