Архива вести
                   

У ЈАБЛАНИЧКОМ ОКРУГУ ЗАПОШЉАВАЈУ СА НИЖОМ СТРУЧНОМ СПРЕМОМ

20. jануар 2014.

Лесковац - На евиденцији лесковачке филијале Националне службе за запошљавање приметно је смањен број незапослених у категоријама  ниже до средње стручне спреме, али зато расте број незапослених међу онима који су завршили факултете.

Лесковачка филијала Националне службе за запошљавање бележи пад броја незапослених младих до 30 година старости. У  Јабланичком округу је  у  2013. години забележено 9606 незапослених до 30 година старости. Међу младим незаполеним особама доминирају мушкарци.

У 2013.години запослено је укупно 19.205 особа.

Подаци националне службе за запошљавање говоре да је на неодређено у 2013. години запослено 11.261 особа, а привремене и повремене послове су добиле 1.434 особе. По уговору о делу су ангажоване  422 особе , а евидентирано је и 660 предузетника.

На крају новембра 2013. године,  на евиденцији лесковалчке филијале Националне службе за запошљавање  је било  9444  незапослених старијих од 50 , а  3554 њих су жене.

На евиденцији  је укупно шездесет пет лекара на територији Јабланичког округа, као и 11 магистара и мастера у  занимањима: хемијски технилог-специјалиста, магистар техничких наука за хемијску технологију, мастер педагог, мастер професор енглеског језика, мастер инжењер грађевинарства, магистра економских наука, магистар економских наука за трговину, магистар техничких наука за електронику, мастер туризмолог и мастер менаџер у високом образовању.

Од компанија које се промовишу као веома важне за повећање запослености у Јабланичком округу, у прошлој години посредовање  Националне службе за запошљавање тражила је „Јура“,  код које се бележи запошљавање 404 особа са евиденције  незапослених. Грчка компанија „Аутостоп интериорс“ запослила је 48 особа .Компаније „Фалке“ и „Џинси“ у  2013. години нису тражиле посредовање службе, али су запошљавале на основу пријава незапослених,  који су своје радне биографије предали  на сајму запошљавања или у директном контакту на портирницама.

У  2013. години су организована два сајма запошљавања: 18.априла и 13.новембра.На сајму у априлу је запослена  221 особа. На другом сајму , који је одржан у новембру,  поднето је 3.689 пријава, а до сада су запослене четири особе, али се прави ефекти новембарског сајма очекују  за шест месеци.

Међу незаполенима је највише оних са најнижом стручном спремом, али је занимљиво да се управо у овој категорији смањио број незаполених у  новембру 2013. године .   С друге стране, повећан је број  незапослених са завршеним факултетима. 

Поставља се питање да ли се то на териројији Јабланичког округа последњих месеци лакше запошљавају особе које имају ниже образовање и стручну квалификацију од оних који завршавају веће школе и имају више знања.

Извор: Југпрес и Координационо тело