Архива вести
                   

У ФОКУСУ ЈУГ СРБИЈЕ

30. март 2011.

Врање - У Пчињском округу до јуче је у тродневној посети боравила група од 35 домаћих и страних новинара. У групи преносилаца јавне речи били су акредитовани новинари писаних и електронских медија из Немачке, Велике Британије, Француске, Италије, Аустрије, Грчке, Шпаније, Турске, Русије, Бугарске и одељења за медије мисије ОЕБС у Србији, домаћих информативних кућа РТС, Б 92, Прве, Тањуга, Бете, Политике, Блица, Вечерњих новости и представници извршног одбора НУНС-а и Медија центра из Београда.

За новинаре је организован пријем, а обратио им се начелник Пчињског округа Будимир Михајловић, који је говорио о привредној и економској ситуацији на југу Србије. Градоначелник Врања Мирољуб Стојчић присутне је упознао са историјом и културним наслеђем Врања, и са реализованим пројектима и капиталним инвестицијама који су имплементирани у сарадњи са домаћим и страним партнерима. Заменик градоначелника Игор Андонов и председник Скупштине Слободан Стаменковић говорили су о туристичким потенцијалима Врања и о томе како функционише вишестраначка локална скупштина. Заменик градоначелника Игор Андонов рекао је да је у контакту са италијанском амбасадом са којом се преговара о одржавању „Недеље италијанске културе“ у Врању.

Представници руководства града одговарали су на питања новинара који су највише били заинтересовани за међуетничке односе на југу Србије и проблеме у приватизованим фирмама.

Новинари су посетили  манастир Прохор Пчињски, општине Прешево и Бујановац и војну базу „Југ“. Организатор посете био је Медија центар из Београда, уз подршку Фонда за отворено друштво и логистику „Новина Врањске“ и Медија центра из Врања.