Архива вести
                   

У БУЈАНОВЦУ ЗВАНИЧНО ТРОЈЕ ПРЕМИНУЛИХ ОД КОРОНЕ

2. јули 2020.

Бујановац, Врање - У Пчињском округу је од почетка епидемије укупно оболело 684 људи, само из Врања 545, преносе Јужне вести.

Од почетка епидемије су умрле 22 особе из округа, рекла је за Јужнр врсти директорка врањског Завода за јавно здравље Светлана Стојановић.

„Из Врања је 12, 4 из Сурдулице, по 3 из Владичиног Хана и Бујановца и по једна особа из Трговишта и Босилеграда. Једино је Прешево без смртних случајева“,  каже Стојановићева.

Што се тиче осталих општина у Пчињском округу, вирус је потврђен код 65 Сурдуличана, 30 људи из Хана, 27 из Бујановца, 7 из Прешева, у Трговишту их је 4, а у Босилеграду 3.

Како каже директорка Завода Светлана Стојановић, за недељу дана, од 22. до 28. јуна, регистрована је 121 новооболела особа, а велики број људи се јавља на преглед у врањску ковид амбуланту.

„Код великог броја људи је регистрована бронхопнеумонија. Неопходно је придржавати се мера, свако од нас носи одговорност за своје здравље. То што је у нашој средини дошло до пораста броја оболелих је резултат небриге о здрављу. Било која врста окупљања је ризик за здравље. Здравствени систем ће да помогне када дође до инфекције, али тај здравствени систем је и сам на удару, има оболелих и међу медицинским радницима, а да би он могао да опстане, морамо сви да се укључимо“ каже Стојановићева.

Како каже директорка врањског Завода за јавно здравље, 75 % оболелих је старости између 25 и 64 година.

„Највише оболелих је између 33 и 55 година – 240. Између 25 и 34 година има 75 оболелих, а 83 оболелих су старости између 55 и 64 година“, каже Стојановићева.

У врањским ковид болницама тренутно је на лечењу 98 људи.

Градски штаб је недавно прогласио ванредну ситуацију на територији града Врања.

Извор: Бујановачке и Координационо тело