Архива вести
                   

У БУЈАНОВЦУ УСАГЛАШЕНИ СТАВОВИ ЗА БУДУЋЕ РАЗГОВОРЕ

14. март 2013.

Бујановац - Шеф Мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхард изјавио је јуче у Бујановцу да су са председником Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђa, Зораном Станковићем, и представницима Албанаца из Бујановца и Прешева, усаглашени ставови за будуће разговоре. Буркхард је на конференцији за новинаре у канцеларији Координационог тела у Бујановцу изјавио да се на основу усаглашене платформе, а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, очекују конкретни разговори о питањима између локалних власти и Владе Србије.

Он је нагласио да говори о платформи која нема везе с платформом коју је скупштина свих албанских одборника из ПБМ усвојила 9. марта. Како је казао, та платформа је договорена после разговора свих релевантих албанских политичких представника, Координационог тела и Мисије ОЕБС 25. фебруара у Бујановцу.

„Главно питање на свим састанцима са лидерима Албанаца из Бујановца и Прешева је била платформа и конкрети кораци које треба предузети за разумевање између Албанаца и Владе Србије. То је главно питање о којем смо разговарали у протекла два дана", рекао је Буркхард.

Он је указао на спремност Мисије ОЕБС у Србији да понуди помоћ и олакша будуће разговоре који су важни за побољшање живота грађана југа Србије.

Станковић је рекао да је током два дана разговарао са политичким представницима Албанаца из Бујановца и Прешева који желе да омогуће бољи живот грађана тих општина и Медвеђе. Станковић је рекао да је полазиште јучерашњих разговора платформа у осам тачака која подразумева решавање питања која албански лидери сматрају да треба разматрати с надлежним органима Србије.

„Ти захтеви су по начину решавања подељени на краткорочне, средњерочне и дугорочне. Краткорочне треба остварити до 1. јануара 2014. године, средњорочне годину дана после, а остале за две до три године", рекао је Станковић.

Он је изјавио да тема разговора није била платформа коју су албански одборници усвојили 9. фебруара.

"Ми немамо такав захтев, радићемо само на основу оног што смо договорили 25. фебруара у присуству представника Мисије ОЕБС у Србији. То је полазиште за састанке које ћемо у наредном периоду имати са представницима Албанаца", реако је Станковић.

Извор: Бета