Архива вести
                   

У БУЈАНОВЦУ РОМСКИМ УЧЕНИЦИМА ПОДЕЉЕНЕ НОВЧАНЕ НАГРАДЕ

10. април 2017.

Бујановац - У Бујановцу је 8. априла, на светски Дан Рома,  55 ученика ромске националности, који  похађају средњу стручну школу „Свети Сава“, добило  новчане награде.  

По речима Кенана Рашитовића, извршног директора Омладинског форума за едукацију Рома(ОФЕР) , за ову намену је из општинског буџета издвојено 191 хиљада динара, па је 13 најбољих ђака добило  по 5 хиљада , а остали по 3 хиљаде динара.

Циљ поменуте акције је мотивисање деце ромске националности за даље школовање и образовање.

Након тога је у малој сали бујановачког Дома културе „Вук Караџић“ одржан  округли сто на тему  „Роми и локална заједница у општини Бујановац“.

На округлом столу су учествовали  представници  ОФЕР-а , председник бујановачке општине Шаип Камбери, експерт за мањине др Горан Башић, начелници општине и народни посланици.

Влада Србије је усвојила нову Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња до 2025. године, која је усклађена са јавним политикама, економским приликама и трендовима, али и међународним стандардима и стандардима ЕУ у тој области.

Мере из Стратегије усмерене су на области образовања, запошљавања и економског оснаживања, као и на области становања и социјалне заштите.

Извор: Југпрес, Бујановачке и Координационо тело