Архива вести
                   

У БУЈАНОВЦУ ПОЧЕЛА ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

21. jануар 2021.

Бујановац - Масовна имунизација становника Бујановца против корона вируса је почела у среду ујутро у просторијама Економског факултета.

Вакцину би требало да прими 56 људи који су се пријавили електронским путем на сајту Е-управе. Бујановчани ће примити кинеску вакцину,

На почетном списку су биле особе свих старосних категорија, од најстарије рођене 1931. године, до  најмлађе рођене 2001. године.

По речима директорке Дома здравља, др Далиборке Павловић, више инстанце су донеле одлуку да се вакцинација врши искључиво на основу елетронских пријава, тако да позив Дома здравља грађанима старијим од 75 година и хроничним болесницима више није актуелан.

„Дом здравља је, у циљу правовремене организације, недавно упутио позив грађанима да се јаве изабраним лекарима ради вакцинације, али је ипак коначна одлука надлежних да све иде преко електронских пријава. Добили смо први списак од 56 људи, све смо понаособ контактирали и обавестили о терминима и месту вакцинације, уз аутоматска обавештења које су добили на основу пријава“, казала је др Павловић.

Одређена су два тима, са по једним лекаром и два медицинска техничара, па је пре вакцинације лекар обавиљао преглед, одређивао индикацију или контраиндикацију, потом је техничар податке уносио у електронски систем, а затим је следила вакцинација.

Др Павловић је казала да се стиче утисак да је кинеска вакцина, коју ће Бујановчани примити, најједноставнија за примање.

„Прима се у две дозе, са размаком од 14 до 28 дана. Добили смо одређени број доза, не само 56, а очекујемо и нове испоруке“, рекла је она.

Мустафа Џемаили из Бујановца, који је рођен 1939. године, је међу првима примио вакцину, а до 11 часова је вакцинисано око 30 Бујановчана.

Извор: Бујановачке и Координационо тело