Архива вести
                   

У БУЈАНОВЦУ 20 НОВИХ СТАНОВА ЗА РАСЕЉЕНЕ И СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ

24. јун 2014.

У Бујановцу је поводом обележавања Дана избеглица, 15 породица интерно расељених лица из колективних центара на територији те општине и пет домицилних, социјално угрожених породица, добило кључеве нових станова.

Ових 20 породица добило је стамбено решење захваљујући пројекту Европске уније „Подршка спровођењу стратегије за интерно расељена лица, избеглице и повратнике у Србији“.

„Значај овог пројекта за општину Бујановац је велики, јер је омогућио да се затвори колективни центар „Салваторе“ у коме су животни услови били испод људског достојанства“, саопштио је УНХЦР за Србију.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, као институција надлежна за решавање стамбених потреба избеглих и интерно расељених лица скренуо је пажњу ЕУ, као донатору, на најефикаснији начин задовољења стамбених потреба ове популације. Град Бујановац донирао је грађевинско земљиште и инфраструктуру.

Концепт тог пројекта унет је у Стратегију развоја и социјалне заштите Републике Србије и оцењен је као најбоље решење за све који и даље бораве у колективним центрима.  До сада концепт је реализован у 42 општине широм Србије у којима је обезебеђено 976 страмбених јединица од којих 556 средствима Европске уније.

Корисници станова у Бујановцу имеће право коришћења станова док год су у стању социјалне потребе. У свакој згради живеће породица домаћин чија ће улога бити да буде веза између станара и Центра за социјални рад у Бујановцу.

Пројекат је финансирала Европска унија, а суфинансирао и спровео УНХЦР. Укупна вредност грађевинских радова, намештаја и опреме износи 358.000 евра.

ИЗВОР: Тањуг и Координационо тело