Архива вести
                   

У БУЈАНОВАЧКОЈ БАЊИ ОВЕ ГОДИНЕ ЗНАТНО ВИШЕ ПАЦИЈЕНАТА

21. септембар 2017.

Бујановац - У Специјалној болници за рехабилитацију у Бујановачкој Бањи  тернутно се на стационарном лечењу  налази 130 пацијената. Од тог броја, хоспитализованих  око 20 одсто их је  са васкуларним компликацијама шећерне болести, која се од недавно лечи у Бањи.

Др Стојанча Савов, директор ове установе, подсећа да је ангиопатија дијабетика  једна од  бројних компикација шећерне болести, масовног незаразног обољења 21. века, са тенденцијом сталног пораста.

„У Специјалној болници у Бујановачкој Бањи имамо три индикациона подручја. Осим реуматских обољења и ортопедских стања, добили смо и  индикационо подручје ангиопатија дијабетика.  Такве пацијенте, на физикални третман код нас, упућује надлежна комисија Министарства здравља,“ каже др Савов.

Говорећи о даљој процедури, др Савов каже да они који  би дошли у Бујановачку Бању, неопходно је да се  најпре јаве саветовалишту за дијабетичаре при домовима здравља.  Затим треба да ураде доплер крвних судова и обаве консултације код васкуларног хирурга.  Када све то прикупе одлазе на комисију која их упућује у Специјалну болницу, где на физикалном третману проводе укупно 21 дан. На то имају право једном годишње.

Поред поменутих 130 смештених у стационару ове здравствене установе, амбулантно се свакодневно збрине још око 200 пацијената за 20 до 30 процената више у односу на исти прошлогодишњи период

На стационарном лечењу, о трошку Републичког фонда здравственог осигурања Србије,  у Специјалној болници Бујановачка Бања свакодневно се налази десет пацијената са васкуларним  компликацијама шећерне болести  са подручја Пчињског и Јабланичког округа.

Извор: Бујановачке и Координационо тело