Архива вести
                   

У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СРБИ И АЛБАНЦИ – КОЈИМ ПУТЕМ ДАЉЕ“

11. јули 2018.

Београд – Међународна конференција „Срби и Албанци – којим путем даље“, у организацији агенције Танјуг и албанске агенције АТА, завршена је јуче после подне закључком да Срби и Албанци нису непријатељски народи.

Током конфереције су о односима два народа, историјским, политичким и међународним околностима који генеришу те односе данас, као и у ком правцу би они могли да се развијају у будућности, разговарали српски, албански и међународни познаваоци тих односа.

Скуп је отворио министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, наводећи да је основни камен спотицања између Срба и Албанаца питање Косова и Метохије, а да Србија сматра да је пут дијалога императив у тражењу решења за све проблеме и конфликте.

Друштвена заједница мора бити укључена у решавање односа између Срба и Албанаца јер, узајамне предрасуде и мањак знања једних о другима постоје већ дуже време, указала је председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

Лихт је рекла да академска заједница и медији имају кључну улогу у процесу даље сарадње, али и напоменула да две земље нису једине које се налазе у тако тешкој ситуацији.

 „Такав је случај и са Пољском и Немачком. Међутим, код њих постоји стална дебата између историчара две земље. Мислим да је то веома важно. Хајде да препустимо разговор о историји експертима, да им помогнемо да седну заједно. А ми да се усресредимо на будућност кроз проактивност", поручила је Лихт.

Она је нагласила да је значајна рамена експерата две земље.

„Размена стручњака је нешто што је потребно. Да не заборавимо да је велики одлив младих људи у обе земље, као и на Косову и Метохији. На крају баладе остаће стари људи који ће ићи својим путем ка крају живота, они ће остати једини учесници дебате", верује Лихт.

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша је рекао да има пуно тога заједничког у крви и Срба и Албанаца, а да још помало радимо у   „рукавицама".

Приметио је да од 157 општина и градова у централној Србији, Аллбанци живе у 150, те  се питао шта је са позитивним примерима и додао да су, на пример, Пећку патријаршију сачували Албанци, а да, осим тога има и много других заједничких ствари.

„Ми, као Матица спремни смо да се извинимо и пружимо руку али очекујемо и опроштај  Србије,” додао је Бериша.

 „Хајде да границе оставимо за крај, јер у свакодневном животу има пуно питања која су позитивна и где се може сарађивати", поручио је Бериша.

Извор: Танјуг и Координационо тело